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INTERPRETATION IC 90.1-2007-19 OF 
ANSI/ASHRAE/IESNA STANDARD 90.1-2007 

Energy Standard for Buildings Except Low-Rise Residential Buildings 
 

Date Approved: March 7, 2013 
 
Request from:  John McFarland (jkmcfarland@workingbuildings.com), WorkingBuildings, 
LLC, 1230 Peachtree Street NE, 300 Promenade, Atlanta, GA 30309.  
  
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE/IESNA Standard 90.1-2007, Section 9.2.2.3 Exception (a) and Section 9.6.2(a), 
regarding display or accent lighting in museums. 
  
Background:  We are involved in a museum project where there will be specialty lighting for 
illumination of the art and other exhibits. A question has arisen as to whether the lighting power 
for this lighting is subject to the limitation in Section 9.6.2a or whether it is totally exempt from 
any limitation per the Exception a to Section 9.2.2.3. 

 
Interpretation: If the lighting highlighting art or exhibits is not intended to provide any general 
illumination lighting, then the power associated with such lighting is exempt from any limitation 
in accordance with Section 9.2.2.3 Exception (a) so long as it is separately controlled from the 
general illumination lighting. 
 
Question  Is this interpretation correct? 
 
Answer:    Yes 
 
 


